Tilikarelia Oy

Uutiset

09.06.2020

Edunsaajarekisteriin ilmoittautuminen 1.7.2020 mennessä

Osakeyhtiöiden täytyy tehdä edunsaajailmoitus kaupparekisteriin viimeistään 1.7.2020. Maksuton ilmoitus täytyy tehdä, vaikka yrityksellä ei olisikaan edunsaajia.

Edunsaajailmoitus ei koske pörssiyhtiöitä ja keskinäisiksi kiinteistöosakeyhtiöiksi rekisteröityneitä yhtiöitä.

Uusi velvollisuus perustuu rahanpesulakiin ja EU-direktiiveihin, jotka edellyttävät muun muassa tilitoimistoja tuntemaan asiakkaansa. Edunsaajien ilmoittaminen ja tietojen ajan tasalla pitäminen helpottaa siten sekä tilitoimiston että asiakkaan toimintaa.

Edunsaajailmoitus täytyy tehdä erikseen kaupparekisteriin, koska edunsaajat eivät välttämättä ole yrityksen vastuuhenkilöitä, kuten hallituksen jäseniä.

Rahanpesulain mukaan edunsaaja on henkilö, joka omistaa osakkeista yli 25 prosenttia, käyttää äänimäärästä yli 25 prosenttia tai käyttää muuta määräysvaltaa yrityksessä.

Edunsaajia voi olla yrityksessä yksi tai useampi henkilö tai ei yhtäkään. Edunsaaja on aina ihminen. Kuolinpesää, yritystä tai kuntaa ei siis voi ilmoittaa edunsaajaksi.

Edunsaajailmoitus on maksuton ja se tehdään sähköisesti YTJ-palvelussa. Kirjaudu palveluun osoitteessa www.ytj.fi. Ilmoituksen voi tehdä yrityksen nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö. Mikäli ilmoituksen teko itse ei onnistu tai haluat muutoin, että ilmoitus hoidetaan meidän toimesta, niin otathan pikimmiten yhteyttä omaan kirjanpitäjääsi.

 

Osakeyhtiön hallituksen jäsen tai toimitusjohtaja voi valtuuttaa asiamiehen allekirjoittamaan edunsaajailmoituksen. Valtuutus annetaan YTJ-palvelussa. Huomaa, että valtuutusta ei voi antaa Suomi.fi-palvelussa.

Asiamies voi myös tehdä ilmoituksen valmiiksi, ja yrityksen hallituksen jäsen tai toimitusjohtaja käy allekirjoittamassa sen YTJ-palvelussa.

Lisätietoja:

  • Tee ilmoitus YTJ-palvelussa, jonne kirjaudut ytj.fi-sivuilta: www.ytj.fi

Tilikarelia Oy

Väinö Valveen katu 2
53900 Lappeenranta

+358 (0)20 749 7340
asiakaspalvelu(at)tilikarelia.fi
Avoinna arkisin klo 9 – 14
(sovittaessa muinakin aikoina)
Y-tunnus 0423828-6

Facebook-sivumme

auktorisoitu avainlipun haltija

Kaakon Nettipalvelu Oy