Tilikarelia Oy

Uutiset

16.12.2020

Koulutusvähennys

 

Työnantaja voi vähentää elinkeinotoiminnan ja maatalouden tulosta koulutusvähennyksen, joka on laskennallisesti noin puolet koulutusajan palkkakuluista. Koulutusvähennyksen piiriin lasketaan enintään kolme päivää koulutusta jokaista työntekijää kohden. Koulutusvähennystä saadakseen työnantajan tulee harjoittaa elinkeinoverolain tai maatilatalouden tuloverolain mukaan verotettavaa toimintaa, yhdistyksiä tai säätiöitä koulutusvähennys ei siis koske.

Koulutuksen kriteerit

Yhden koulutuspäivän pituus tulee olla vähintään kuusi (6) tuntia, mutta tunnit voivat jakautua usealle päivälle. Koulutuksen pitää tukea työntekijän ammatillista kehittymistä. Koulutuksen tulee myös liittyä työntekijän nykyisiin tai tuleviin työtehtäviin. Koulutusvähennyksen saamiseksi koulutuksen tulee olla suunnitelmallista eli työnantajan tulee laatia koulutussuunnitelma, jota yrityksessä toteutetaan. Koulutussuunnitelman tulee kattaa koko henkilöstö, mutta siinä ei tarvitse kirjata yksityiskohtaisesti koulutustapahtumia tai niiden sisältöä. Koulutusvähennystä voi saada koulutuksen ajalla palkkaa nauttivista työntekijöistä, mutta palkkatuetut henkilöstön jäsenet eivät kuulu verovähennyksen piiriin. Myös loma- tai vapaa-ajan koulutukset jäävät vähennyksen ulkopuolelle.

Kirjanpitäjät ja palkkahallinto auttavat laskelmien tekemisessä

Vähennystä varten laskettava keskimääräisen päiväpalkan laskelma on melko monimutkainen ja sen varmistamisessa kannattaa konsultoida omaa kirjanpitäjää. Keskimääräinen työntekijämäärä määritellään työnantajan teettämien henkilötyövuosien summan avulla. Tämän tarkempaa ohjeistusta ei verohallinto määrittele. Osa-aikaiset ja määräaikaiset huomioidaan laskennassa suhteellisina osuuksina.

Mikäli teillä ei ole vielä koulutusvähennystä hyödynnetty, tai olet asiasta epävarma, voit aina kysyä omalta kirjanpitäjältäsi asiasta. 

Koulutusvähennyksen muistilista

  • Tee konkreettinen koulutussuunnitelma
  • Huolehdi siitä, että koulutuspäivät on kirjattu ylös. Jokainen koulutustunti lasketaan!
  • Tarkasta keskimääräinen päiväpalkka ja henkilötyövuodet kirjanpitäjältäsi ja palkanlaskijaltasi
  • Muista tehdä vaatimus koulutusvähennyksestä vuosittain

Tilikarelia Oy

Väinö Valveen katu 2
53900 Lappeenranta

+358 (0)20 749 7340
asiakaspalvelu(at)tilikarelia.fi
Avoinna arkisin klo 9 – 14
(sovittaessa muinakin aikoina)
Y-tunnus 0423828-6

Facebook-sivumme

auktorisoitu avainlipun haltija

Kaakon Nettipalvelu Oy