Tilikarelia Oy

Uutiset

21.05.2021

Miten tuloslaskelmaa luetaan?


Taloushallintoliiton uutiskirjeessä oli havainnollinen ohje tuloslaskelman lukemiseen (kuva lainattu taloushallintoliiton uutisesta). Tässä esimerkkinä toiminimiyrittäjän tuloslaskelma ja vinkit, mihin siinä kannattaa huomiota kiinnittää.

 

Punaisella on tuloslaskelmaan merkitty voitto/tappio ennen varauksia ja veroja. Tämä luku kuvaa sitä, millaisen ansion toiminimiyrittäjä on saanut kerrytettyä itselleen omasta työstään. Eli jos voitto/tappio ennen varauksia ja veroja on esimerkiksi 30 000,00 €, niin sitä voisi verrata palkansaajaan, jonka kuukausipalkka on 2500,00 €/kk.

 

Sinisellä värillä on tuloslaskelmaan merkitty liikevaihto. Liikevaihto kertoo siitä, paljonko on laskutettu ja myyty tilikauden aikana.

 

Vihreällä on merkittynä materiaalit ja palvelut eli ns. muuttuvat kulut. Nämä ovat kuluja, jotka muuttuvat usein myynnin suhteessa; jos myynti kasvaa myös muuttuvat kulut kasvavat. Tähän kuluryhmään kuuluu kampaajayrittäjällä mm. väriaineet tai taksiautoilijalla auton kulut.

 

Pinkillä värillä näkyy palkkoihin liittyvät kulut sekä liiketoiminnan muut kulut. Nämä kulut ovat kiinteitä kuluja eli kulut eivät muutu liikevaihdon muuttuessa. Tähän kuluryhmään kirjataan mm. vuokrat, vakuutusmaksut, puhelinkulut, kirjanpitokulut ja ohjelmistokulut.

 

Oranssi rivi kuvaa sitä summaa, joka jää yrittäjän käyttöön. Tästä summasta on maksettu jo verot. Yrittäjällähän verotus ei mene ihan samoin kuin palkansaajalla, vaan tilikauden aikaiset verot perustuvat ennakkoverojen maksuun. Ne yleensä pyritään tasaamaan viimeistään tilinpäätöshetkellä.
OSAKEYHTIÖN TULOSLASKELMA
Osakeyhtiön tuloslaskelma kuvaa yrityksen toimintaa kokonaisempana. Osakeyhtiöissä näkyy esimerkiksi omistajan palkat kuluina tuloslaskelmassa, mitä ei toiminimiyrittäjällä näy ja sen takia lukujakin täytyy tulkita hieman eri tavalla. Tuloslaskelmalla näkyy myös laskennallisia eriä, jotka muodostuu jaksotuskirjauksista ( esim. lomapalkkajaksotus ja laskennalliset poistot)

 

Tuloslaskelmassa näkyy punaisella tulos ennen veroja. Verojaksotus täsmätään aina viimeistään tilinpäätöshetkellä kun lopullinen verotettava tulos on tiedossa. Osakeyhtiön verokanta on kiinteä 20 %.

 

Sinisellä on kuvattu liikevaihto, joka syntyy tilikauden aikaisesta myynnistä ja laskutuksesta.

 

Vihreällä näkyy materiaalit ja palvelut eli muuttuvat kulut. Tässä ryhmässä on ostot ja mm. muuttuvat palkat eli kaikki ne kulut, joilla myytävät tavarat ja palvelut saadaan valmistettua. Muuttuville kuluille olennaista on se, että ne muuttuvat liikevaihdon muuttuessa. Muuttuvia palkkoja voidaan kirjata esimerkiksi silloin, kun palkkojen määrät riippuvat suoraan tilauskannan muutoksista.

 

Pinkillä värillä näkyy henkilöstökulut; työntekijöiden ja omistajien kiinteät palkat ja sosiaalikulut. Kiinteät palkat ovat esimerkiksi kk palkat, jotka täytyy maksaa joka kuukausi, vaikka tilauskanta muuttuisi. Sosiaalikuluissa on huomioituna palkansaajalta perittävät osuudet eli kuluna näkyy vain yritykselle maksettavaksi jäävä osuus.

 

Vaaleanharmaalla on merkitty tilikauden poistot eli se osuus kalustosta, joka kirjataan tilikauden aikana kuluksi.

 

Violetilla värillä näkyvät liiketoiminnan muut kulut, mikä on usein yrityksen suurin kuluryhmä lyhyessä tuloslaskelmassa. Tiliryhmä pitää sisällään esimerkiksi vuokrakulut, vakuutusmaksut, kirjanpitokulut, puhelinkulut sekä atk laite- ja ohjelmistokulut. Tilitoimistosta saat pitkän tuloslaskelman muodossa tarkemman erittelyn tuloslaskelman tilikohtaisesta erittelystä ja se on hyvä käydä yhdessä kirjanpitäjän kanssa lävitse ainakin kerran vuoteen.

Kysy rohkeasti apua kirjanpitäjältä raporttien tulkintaan!

Tilikarelia Oy

Väinö Valveen katu 2
53900 Lappeenranta

+358 (0)20 749 7340
asiakaspalvelu(at)tilikarelia.fi
Avoinna arkisin klo 9 – 14
(sovittaessa muinakin aikoina)
Y-tunnus 0423828-6

Facebook-sivumme

auktorisoitu avainlipun haltija

Kaakon Nettipalvelu Oy